|
|
|
|
|
|
Noget fakta omkring graviditet og fosteret.
Uge 1
Det er allerede begyndt, selvom du netop nu bare har menstruation. Men første dag i sidste menstruation er den dag, som teoretisk bestemmer datoen for, hvornår barnet - som stadig bare er en mulighed eller et ønske - kommer til verden.
Uge 2
Et spædbarn har 2 millioner ægceller i æggestokkene. Mange går til, og når pigen kommer i puberteten, er der ca. 300.000 tilbage. Præcis inden ægløsningen kan man med ultralyd se, at der er flere ægceller, som er ved at modne på æggestokkene. Ca. to uger efter første dag i sidste menstruation sprækker den mest modne af dem og fanges af æggelederen. Det er nu -inden for det nærmeste døgn - at det kan ske.
Uge 3
Barnet:
Allerede da sædcellen trængte ind i ægget, blev det bestemt, om det blev en dreng eller en pige. For det er sædcellen, der bærer anlægget, der afgør barnets køn. Det befrugtede æg deler sig allerede, og de første primitive anlæg til hjerne- og nerveceller er dannet.
Mor:
Du har haft ægløsning og befrugtningen er sket. En sædcelle er trængt ind i ægget, mens det er
vandret gennem æggelederen ned til livmoderen. Din morgentemperatur er steget til ca. 37 grader pga. hormonet progesteron. Hormonet er nødvendigt, for at livmoderens slimhinde kan udvikle sig og være egnet til, at ægget bliver siddende fast. Der, hvor ægget sætter sig fast, dannes moderkagen. Det er oftest i den øverste del af livmoderen.
Uge 4
Barnet:
Ægget har sat sig fast i livmoderslimhinden. Det er ca. ½ mm stort og kan ses med det blotte øje. Moderkagen dannes omkring ægget og sørger for gode vækstbetingelser ved hjælp af de hormoner, som den producerer. Barnet får ilt og næringsstoffer gennem moderkagen, som også skaffer affaldsstofferne bort ved at rense barnets blod. Moderkagen danner et tyndt filter mellem morens og barnets blod. Det sikrer, at blodet ikke blandes. For mor og barn kan jo have forskellige blodtyper, og en blanding af deres blod kan være dødelig for barnet.
Ilt og næring, men også nikotin og alkohol passerer over til barnet. Morens antistoffer kan også passere over til barnets blod. Det er årsagen til, at barnet er beskyttet mod visse sygdomme i de første måneder efter fødslen.
Der er dannet anlæg til tarmkanal, lunger og nervesystem, og visse celler begynder at danne anlæg til hud, muskler og blodkar.
På 20. dag kan man se det nye hjerte slå sine første slag.
Mor:
Du er måske mere træt end ellers og kan have hovedpine.
Uge 5
Barnet:
Rygraden er ved at blive dannet, og hjerneanlægget er del i 2 halvdele.
Størrelse: 24 dage og 4 mm.
Mor:
Måske tænker du på, om du er gravid. Nogle kvinder mærker brystspænding og kvalme nu og går oftere på toilettet for at tisse. Hvis du gør det, skyldes det, at der er en større blodtilstrømning til området omkring livmoderen. Det kan trykke på blæren, så du føler, at du hele tiden skal tisse. En graviditetsprøve vil nok være positiv.
Den side af moderkagen, der vender ind mod barnet, er dækket at to hinder, fosterhinderne. De kaldes vand - og læderhinden. Hinderne holder fostervandet på plads rundt om barnet og beskytter det på den måde mod at blive udtørret og trykket. I de første 10 uger af graviditeten er det alene vandhinden, der danner fostervand. Derefter begynder barnet selv at producere urin, som er med til at danne fostervand.
Uge 6
Barnet:
Barnet måler 5 mm fra hoved til hale. Vægt ca. 1 g. Man kan skelne øjne, mund og næse. Begyndelsen på det, der bliver til arme og ben stikker ud fra kroppen. Der er anlæg til lunger og lever.
Mor:
Din livmodermund er blålig.
Måske går du og glæder dig over at bære på din graviditet i hemmelighed, føler dig ét med barnet og ønsker at beskytte det? Det kan også være glæden helt overskygges af ømme bryster, træthed og kvalme.
Uge 7
Barnet:
Barnet vokser ca. 1 mm hver dag lige nu. Knoglerne består i begyndelsen af brusk, men nu begynder forbeningen. Den fortsætter til barnet er i tyverne! Man kan se en krop med et hoved, som har små buler, der er begyndelsen til barnets ansigt. Øjet med øjenlinse er dannet, og man kan ane, hvor øret kommer til at sidde. Barnets hud er næsten gennemsigtig. Underhuden er endnu ikke dannet, men bindevævet, som er begyndelsen til hud, er på vej. Det lille hjerte pumper blod ud i barnets væv. Hænderne har samme form som en paddel. Barnet måler fra hoved til hale 10 mm.
Mor:
Af og til kan du føle dig svimmel og meget træt - lyt til kroppen og tag et hvil. Kvalmen kan være overvældende. De små knopper på dine brystvorter kan være tydelige nu.
Uge 8
Barnet:
Barnet har nu anlæg til de vigtigste indre organer. Man kan se hjernestammen. Hjertet slår regelmæssigt. Begyndelsen til både over, underarme, lår, underben og fod anes.
Det er ca. 15 mm langt fra hoved til hale. Vægt ca. 2 g.
Mor:
Måske har du lidt øget udflåd fra skeden, det er normalt. Din livmoder vokser og de bånd, den hænger i, strækkes og kan give små stik af smerter helt nederst i maven. Sjove spisevaner viser sig allerede nu hos nogle.
Uge 9
Barnet:
Barnets hud er mindre gennemsigtig nu, selv om den fortsat er tynd. Man kan se hullerne til næsebor. Nervesystemet udvikles, og der er mest vækst i de nerveceller, der ligger der, hvor hjernen bliver dannet. Hvert minut dannes der 100.000 nerveceller. Barnets indre kønsdele dannes.
Dets fingre og tæer kan skelnes. Hovedet er næsten halvt så stort som barnets længde. Barnet er 25 mm fra hoved til hale.
Mor:
Humøret kan stadig svinge. Det er ikke ualmindeligt, at du har mindre lyst til sex under graviditeten. Men det skader ikke barnet. Dit tandkød bløder måske lidt, og du kan have næseblod pga. øget blodgennemstrømning.
Uge 10
Barnet:
Barnet danner urin, der på denne måde bliver en del af fostervandet. Den tynde hinde, der har dækket endetarmsåbningen forsvinder. Det indre øre er dannet, men barnet kan først høre senere. Anlægget til mælketænderne og smagsløgene dannes. -Øjnene er på vej fra siden af hovedet til deres plads. Barnet måler fra hoved til hale 35 mm. Vægt ca. 15 g. Hvis du venter tvillinger, kan det ses på en scanning.
Mor:
Din livmoder er på størrelse med en appelsin. Dine bryster tynger mere, end de plejer. Barnets vægt er fordoblet fra 7. uge. På fingre og tæer ses antydning af led og negle.
Uge 11
Barnet:
Barnets hjerte slår hurtigt - ca. 110-160 slag i minuttet. Det er nødvendigt både for at følge med i væksten og for at transportere nærings- og affaldsstoffer. Leveren er stor og fylder det meste af bughulen. Tarmene er der ikke plads til endnu, derfor ligger de snoet ud i navlesnoren.
Barnets testikler eller æggestokke er dannet. Barnet kan åbne munden, og tungen er færdigdannet.
Fra hoved til hale måler barnet 45 mm.
Mor:
Har du haft kvalme, er den måske begyndt at aftage. Din blodmængde er øget, og det vil fortsætte, indtil du har født.
Uge 12
Barnet:
Barnet bevæger sig meget rundt i livmoderen, uden du mærker det.
Det har øjenlåg, og anlægget til blivende tænder er på vej.
Den lille hale - et minde om - at vi ligner andre hvirveldyr, skrumper ind og bliver til halebenet.
Barnet vejer ca. 25 g. Fra hoved til hale 55 mm. Det kan synke små mængder fostervand. Der er ca. 60 ml fostervand på nuværende tidspunkt.
Mor:
Mon du stadig kan være i dit tøj?
Nogle kan, når de ligger på ryggen, mærke noget, der er lidt hårdt lige over kønsbenet, det er toppen af din livmoder - på størrelse med en grapefrugt.
Hvis du skal have foretaget moderkagebiopsi, er det nu omkring 11.-12. uge. Undersøgelsen kan også give svar på, om barnet er en dreng eller en pige, hvis I ønsker at vide det.
Uge 13
Barnet:
Alle knogler og organer er dannet. Barnets øjenlåg er fortsat lukkede. Selv om barnet ikke kan svede inde i livmoderen, er svedkirtler dannet nu. I slutningen af ugen kan man se de linier, der senere danner fingeraftryk. Barnet måler fra -hoved til hale 70 mm.
Små drenge begynder allerede nu at danne mandligt kønshormon, og hos piger findes der nu millioner af primitive anlæg til æg i de umodne æggestokke.
På ultralydsscanningen kan man se, hvordan hænderne ofte søger henover munden, og hvordan arme og ben begynder at strække sig.
Mor:
Nu er moderkagen begyndt at producere en stor mængde progesteron. Processen er færdig i slutningen af uge 14, hvor moderkagen har fremstillet nok til at overtage hormonproduktionen fra kvinden. Så begynder kvalmen også at aftage. Og når kvalmen forsvinder, vender lysten til det meste ofte tilbage.
Uge 14
Barnet:
Barnet har måske lidt hår på hovedet nu. Det bevæger hovedet bagover og bevæger arme og ben, men du kan ikke mærke det endnu. Benene er længere end armene. Det måler fra hoved til hale 85 mm og ca. det samme rundt om maven.
Mor:
Du kan være mindre træt nu. Men måske er du en af dem, der tidligt fik ustyrlig lyst til at spise bestemte madvarer - eller måske er det først startet nu? Det kan være lakrids, hotdogs eller mad, du ikke tidligere har brudt dig om. Nogle gravide har nu en mørk streg fra navlen og ned. Den forsvinder, når du har født.
Uge 15
Barnet:
Har barnet anlæg for mørkt hår, begynder det at producere mørk pigment, mens huden dækkes af de farveløse lanugohår, som man mener har betydning for at holde det beskyttende fosterfedt fast på barnets tynde hud. Lanugohåret forsvinder først i slutningen af graviditeten. Huden er fortsat gennemsigtig, og man kan se de tynde, små blodkar gennem huden. Barnet har enkelte vejrtrækningsbevægelser af brystkassen. Lillehjernen og rygmarven er anlagt, og brusken bliver til ben i knoglerne. Barnet afgiver hele tiden små mængder fosterfedt til fostervandet.
Mor:
Dit hjerte har øget sin kapacitet. Enkelte kvinder mærker det som hjertebanken, uden det betyder noget. Måske er den hyppige tissetrang forsvundet for en periode, fordi livmoderen primært vokser opad og derfor trykker mindre på blæren.
Uge 16
Barnet:
Barnet er 16 cm langt fra isse til fod og vejer ca. 90-120 g. Hovedets tværmål er ca. 30 mm.
Barnet bevæger sig i spjæt og har både aktive og stille perioder.
Barnet har fået hår, øjenbryn og tydeligere negle. Det kan drikke af og tisser i fostervandet, og det betyder ikke noget, for urinen er helt ren. Nogle gange får barnet hikke af at drikke fostervandet - det kan du mærke senere i graviditeten. Man kan se, hvis barnet rynker panden.
Mor:
Stikkende smerter langs siden af maven er stadig tegn på, at dine livmoderbånd giver sig. Gravide kvinder, oftest med mørk hud, kan få plamager i ansigtet.
Uge 17
Barnet:
Barnet vejer nu mere end moderkagen, og det bevæger sig meget rundt i fostervandet. Nogle gange så meget, at der kommer en knude på navlestrengen - det har ingen betydning, fordi navlesnoren er så elastisk. Barnet kan reagere på lyde, og det gaber.
Længde ca. 18 cm og vægt 125 g.
Mor:
Du sveder mere og kan være tæt i næsen, det forsvinder, når du har født. Det skyldes den øgede blodmængde, og det kan gøre det lidt sværere at komme af med en forkølelse, end du er vant til.
Uge 18
Barnet:
Barnets talgkirtler er anlagt tidligere, og det er dem, der den producerer talg, der dækker barnet som fosterfedt. Vægt ca. 150 g.
Mor:
Hvis det er dit 1. barn, du venter, mærker du måske liv nu. Flergangsgravide mærker det ofte et par uger tidligere. Men det kan også vare et par uger endnu.
Det kan mærkes som boblen, små spjæt. Når du senere mærker dem tydeligere, vil du vide, det er dem, du har mærket blidere før. Nogle dage kan du mærke mange små spjæt, andre dage få. Det afhænger af, hvor barnet ligger, og hvor meget tid, du giver dig selv til at lægge mærke til det.
Uge 19
Barnet:
Barnets anlæg til blivende tænder er dannet. Man mener, at barnet nu kan skelne forskellige smagsstoffer.
Mor:
Måske er du blevet bredere over bagen, og du bliver mere forpustet og sveder, når du gør gymnastik. Det skyldes stofskifteændringer; skjoldbruskkirtlen er blevet mere aktiv. Ledbåndene strækker sig mere og mere, mens livmoderen vokser. Du mærker det tydeligt og ofte pludseligt, og det kan gøre ondt både i lysken og i siden. Det er ikke farligt.
Uge 20
Barnet:
Barnets bevægelser er mere koordinerede nu, fordi nervebanerne er mere udviklede. Barnets hjerteslag kan høres med træstetoskop eller en doptone, som er et lille ultralydsapparat, der gengiver barnets hjertelyd. Det slår ca. 130 slag i minuttet.
Barnet er nu 25 cm langt, hovedets tværmål ca. 43 mm, og det vejer ca. 400 g.
Mor:
Den øverste del af livmoderen når navlen. Din navle vender måske "vrangen" ud. Nu er der ca. en halv liter fostervand. Man mener, barnet drikker halvdelen af fostervandet i døgnet og fornyer det, når det tisser i det.
Uge 21
Barnet:
Barnet vejer ca. 450 g og er næsten halvt så langt, som når det fødes, men vejer kun 10% af fødselsvægten. Den første afføring er begyndt at dannes i barnets tarm. Barnet er ivrigt efter at bevæge sig. Det har øjenvipper.
Mor:
Måske har du halsbrand eller sure opstød. Dine mælkekirtler i brysterne har udviklet sig de sidste uger, og blodkarrene er blevet tydeligere. Nogle gravide får lidt råmælk nu, som er den første mælk, barnet får, når det lægges til brystet. Det har ingen betydning for din mælkemængde eller evne til at amme, når du har født.
Uge 22
Barnet:
Barnet er sikkert mest aktivt, mens du hviler. Nakkehvirvlen ses helt tydeligt, og barnet har nu et rigtigt, stadig blødt, øre, som det kan høre med. Dets hud er fortsat meget tynd, og huden er let rødlig pga. de tydelige blodkar.
Mor:
Din livmoder når op over navlen, og barnets bevægelser kan mærkes udenpå maven. Dit tandkød kan være lidt hævet. Dit hjerte slår stadig ca. 15 slag mere i minuttet, end når du ikke er gravid. Barnets hjerte slår omkring dobbelt så mange slag.
Uge 23
Barnet:
Selv om lungerne først er helt færdigudviklede lige før fødslen, laver barnet små vejrtrækningsøvelser, som man kan se ved en ultralyds-scanning. Det kan sluge lidt fostervand, som presses ud, når det er født. Lårbenet måler ca. 4 cm, hovedets tværmål er mellem 50 og 60 mm, og barnet vejer ca. 540 g.
Mor:
Nogle gravide mærker først plukveer omkring dette tidspunkt. Det betyder ikke, at du ikke skal motionere, men lyt til din krop og hold nogle flere pauser. Plukveer i forbindelse med sex er ikke farlige, og barnet er godt beskyttet inde i livmoderen.
Uge 24
Barnet:
Barnets livlige bevægelser betyder, at du måske gør dig forestillinger om barnets temperament og begyndende personlighed. Bevægelserne kan medføre, at barnet får fat om navlesnoren, men den er så elastisk, at den ikke kan klemmes af, og barnet har brug for at bevæge sig for at udvikle kroppen.
Barnet er ca. 30 cm langt og vejer ca. 650 g.
Hvis barnet blev født nu, kunne det overleve.
Mor:
Du kan føle dele af barnets krop. Barnet reagerer på forskellige sanseindtryk. Måske genkender barnet de sange, du synger nu, når det er født. Har du en dag, hvor du selv er rasende, kan du mærke barnet "sparke med".
Uge 25
Barnet:
Barnets knogler er begyndt at blive faste.
Det stof, der sørger for, at lungerne folder sig ud ved fødslen, er ved at blive dannet. Hvis barnet blev født nu, ville det derfor have behov for hjælp til at trække vejret.
Mor:
Du har lettere ved at få lægkrampe nu. Måske skal du tisse hele tiden. Vær opmærksom på, om det kan være en blærebetændelse.
Uge 26
Barnet:
Barnets hud bliver mindre gennemsigtig. Øjnene kan skelne lys og mørke. Det ved man fra kikkert-undersøgelser inde i livmoderen i forbindelse med undersøgelse for sjældne sygdomme. Her har man set, at barnet tager hænderne op foran øjnene, når lyset rammer det.
Hjernen udvikler sig meget hurtigt nu. Hjernebarken får sine furer.
Navlestrengen består af tre blodkar. Det ene transporterer blod over til barnet med ilt, næring, antistoffer (og nikotin, alkohol og medicin). De to andre blodkar bringer barnets blod tilbage til moderkagen, hvor affaldsstofferne trænger over i morens blod. Navlestrengen er blevet lang og elastisk og kan være snoet rundt om barnet, uden at bevægelsesfriheden er påvirket.
Længde ca. 32 cm og vægt ca. 850 g.
Mor:
Livmoderen nærmer sig de nederste ribben.
Uge 27
Barnet:
Barnets hud er rynket og mørkerød. Det er stadig magert, fordi fedtet i underhuden endnu ikke er dannet. Barnet blinker regelmæssigt. Ansigtet bliver rundere i kinderne, og der er meget fosterfedt på.
Foden måler ca. 4 cm, lårbenet ca. 5 cm, og hovedet tværmål er ca. 70 mm.
Mor:
Der kan komme såkaldt råmælk fra dine bryster, specielt ved seksuel ophidselse, eller hvis du ser en anden amme sit barn. Det er tegn på, at hormonsystemet i kroppen virker som det skal.
Uge 28
Barnet:
Barnet kan drømme.
Barnet vejer ca. 1000 g og er 35 cm langt. Den gennemsnitlige vægtstigning er fremover ca. 200 g/uge.
Mor:
Nu siver der måske lidt råmælk (colostrum) ud ad dine bryster, hvis du ikke har haft det tidligere. Hvis du puffer til maven, kan barnet sparke igen. Nogle gange oplever du måske også, at barnet reagerer med spark på høje lyde, selv om fostervandet lægger en dæmper på lydens indtrængen.
Uge 29
Barnet:
Nu kan barnets vægt og størrelse begynde at blive bedømt. Barnet trykker på dine indvolde, det bevæger sig og strækker sig. Der er stadig så god plads, at der er mange måder at ligge på. Hovedet er stort i forhold til kroppen, og den rynkede hud mangler stadig fedtlaget i underhuden.
Det vejer ca. 1300 g og er 37 cm langt.
Mor:
Livmoderen kan trykke en del nedad nu på de store blodkar. Det kan betyde, at dine blodkar ses tydeligere på benene, og nogle gravide får åreknuder af trykket. En del får også væske i kroppen pga. livmoderens tryk på de store blodkar.
Uge 30
Barnet:
Nu er barnets lunger næsten helt modne.
Barnets længde er 38 cm, og vægten er 1500 g.
Mor:
Nogle kvinder får ondt i bækkenet omkring 30. uge. Det er naturligt og skyldes en hormonel påvirkning og er med til, at bækkenet kan give sig under fødslen. Du mærker måske plukveer og er stadig meget følsom og har let til tårer, det er helt normalt. Moderkagen er på hårdt arbejde, for at sikre, at barnet kan vokse sig stort. Derfor lyt til kroppen og hvil dig ind imellem.
I kan måske derhjemme høre hjertelyd ved hjælp af et tomt køkkenrullepaprør, som I lægger øret til, mens enden af det holdes imod maven.
Uge 31
Barnet:
Barnet vejer godt 1600 g, måler 39 cm og sover meget af tiden.
Mor:
Du begynder måske at føle dig besværet af maven nu og bliver mere forpustet, når du går op ad trapper. Du kan gøre det lidt lettere for dig selv, hvis du fordeler vægten fra evt. indkøbsposer ligeligt mellem dine to hænder.
Uge 32
Barnet:
Barnet er ca. 40 cm langt nu, fedtlaget vokser, og barnet har nået halvdelen af sin fødselsvægt, ca. 1700 g. Moderkagen vejer ca. 380 g.
Mor:
Svajer du meget, er det fordi barnets vægt tynger dig.
Kommer du til at tisse i bukserne, kan det være, fordi barnet sparker dig lige på blæren. Nu kan nogen kvinder gå fra på barselsorlov.
Uge 33
Barnet:
Nu kan du måske ta' fat på en lille fod eller numsen engang imellem. Måske har dit barn lagt sig med hovedet nedad. Hjertet slår ca. 120-160 slag pr. minut. Barnet hikker ind imellem, måske fordi det sluger fostervand.
Mor:
Din livmoder fylder så meget nu, at den skubber til dine organer, så der ikke er ret meget plads til meget mad ad gangen. Nogle gravide får strækmærker.
Uge 34
Barnet:
Barnet er lyserødt i huden nu. Nu eksisterer sutterefleksen, og nogle børn sutter på deres egen finger. Der er ca. 1 liter fostervand. Barnet vejer ca. 2200 g, er ca. 42 cm langt, og foden måler 6-7 cm.
Mor:
Du begynder måske at føle dig øm under ribbenene, især når du trækker vejret. Det er livmoderen, som stadig vokser. Under graviditeten tidobler den sin vægt og bliver 50 gange større.
Uge 35
Barnet:
Barnet vejer ca. 2500 g, måler 44 cm, lårbenet er ca. 66 mm langt og foden måler ca. 65 mm.
Barnet kan stadig svømme meget rundt.
Mor:
Nogle kvinder har ondt i ryggen nu. Ledbånd og muskler bliver slappere. Måske længes du efter at føde, at se barnet i virkeligheden og snart at få din egen krop tilbage igen?
Hvis barnet ændrer bevægelsesmønster, kan det skyldes, at det har vendt sig med hovedet nedad. Ellers mærker du liv hver dag. Mange fortæller, at barnet er mest livligt om aftenen.
Uge 36
Barnet:
Barnet er næsten fuldbårent. Det er ca. 45 cm langt. Hovedet er ca. 90 mm i tværmål.
Mor:
På dette tidspunkt - 4 uger før forventet fødsel - kan alle kvinder gå fra til barselsorlov. De fleste er til den sidste lægeundersøgelse før fødslen. Det er helt normalt, hvis du bliver lidt rastløs og urolig, sover mere afbrudt, skal op og tisse flere gange og har halsbrand, så du må sove højt med hovedet. Måske kredser dine tanker meget om det store ansvar, du får, når du har født.
Uge 37
Barnet:
Barnets tarme er fyldt med den første afføring, meconium. Barnet vejer ca. 2800 g, og der er godt 1 l fostervand.
Mor:
Din livmoder når helt op til brystbenet nu. Barselsorloven er begyndt. Det er en god idé også at bruge den til at hvile dig. Måske får du besøg af din sundhedsplejerske nu, hvis de har det tilbud i den kommune, hvor du bor.
Din jordemoder kan fortælle dig, om barnets hoved står fast.
Uge 38
Barnet:
Måske mærker du barnets hoved mod din bækkenindgang. Det bevæger sig nok lidt mindre nu, og det kan tage 30 g på pr. dag. Fostervandet fornyes hver 3.time. Det dannes af barnets urin og væske fra barnets lunger. Barnets hud er nu meget lyserød.
Mor:
Det regnes ikke som for tidligt, hvis du føder nu. I Danmark føder 5% i denne graviditetsuge.
Uge 39
Barnet:
Barnet vejer i gennemsnit ca. 3200 g, måler ca. 50 cm, og hovedets tværmål er ca. 90 mm. Din livmoderhals er ved at blive blød.
Mor:
Du kan føle dig tung og har ofte svært ved at finde ordentlig hvile om natten.
Hvil dig i løbet af dagen - for måske er årsagen til, at du sover dårligt, at du skal til at vænne dig til at være vågen om natten, når du skal amme? Hvis det går lettere med at trække vejret frit nu, skyldes det formentlig, at barnets hoved er trængt ned i bækkenet.
Uge 40
Barnet:
Barnets vægt er ca. 3500-4000 g, længde 50-53 cm.
Den venter bare på fødslen. Velkommen til verden!
Mor:
Fødslen nærmer sig. Barnets hoved presser mod din blødgjorte livmoderhals. Kommer der kraftige plukveer kan de være med til at afkorte livmoderhalsen.
Din krop er klar til at føde.
Uge 41
Barnet:
Venter bare på det rigtige tidspunkt, og det kan vare til både uge 42 og 43.
Mor:
Det er ikke usædvanligt at gå over tiden. Plus/minus 14 dage omkring forventet nedkomst er helt normalt. Førstegangsfødende går sædvanligvis lidt længere over tiden end flergangsfødende. Realiteterne er, at kun ti procent føder på den fastsatte dato. Det er en ringe trøst, da de ekstra dage for de fleste føles som om de er lige så lange som hele graviditeten. Det er tungt, og det er langsommeligt. Men inden længe er det overstået.
|